Po Kongresie Optymalnych

    Zakończyła się III Konferencja Zdrowia, czyli Kongres dietetyków i lekarzy optymalnych. W tym roku zgromadziła rekordową liczbę uczestników – ok. 150.

    Takie Kongresy są nie tylko sympatyczne, ale i bardzo potrzebne. Każdy ma jakiś temat przewodni, poprzednio było to działanie alkalizujące i kwasotwórcze, jakie wywierają na nasz organizm produkty spożywcze. Był to bardzo istotny temat, który dotąd nie był badany wśród Optymalnych. W tym roku zajęto się dwoma sprawami: jakością i przyswajalnością białek oraz analizą badań zawartości witamin i mikroelementów w diecie optymalnej.

    Oba tematy były istotne. Część Doradców Żywieniowych i lekarzy optymalnych miała zwyczaj, kiedy żywienie nie przynosiło, wystarczająco szybko, oczekiwanych rezultatów wrzucać przyczynę do jednego worka: „za dużo białka”. To, już rok temu, okazało się to nie do końca prawdziwe. Nasi dietetycy wiedzieli wprawdzie o tym, ale sprawę czuli, że tak powiemy, bardziej – intuicyjnie. Dzięki pracy naszych lekarzy i biochemików dziś mamy naukowe podstawy do takich wniosków. W tym miejscu należy podziękować naszemu wybitnemu biochemikowi dr Włodzimierzowi Ponomarenko, a także naszym lekarzom dr Wolfgangowi Lutzowi i dr Janowi Wróblowi, którzy wykonali wielką pracę, z której owoców korzystamy każdego dnia. Dzięki zgromadzonej wiedzy potrafimy Żywieniem Optymalnym, pomagać chorym jeszcze skuteczniej i szybciej niż dotąd.

    Drugą sprawą, którą zajmował się Kongres były badania przeprowadzone na reprezentatywnej grupie optymalnych, dotyczące zawartości witamin i mikroelementów w produktach spożywczych używanych w Żywieniu Optymalnym i ewentualnej konieczności ich uzupełnienia. Te badania dopiero się rozpoczynają, ale ich wyniki, już dziś są wysoce obiecujące. Określono dalszy zakres i metodykę badań. Mamy nadzieję, że już za rok będziemy mogli podzielić się z czytelnikami uszczegółowionymi wynikami.

    Szczególnie cieszyła nas obecność na Kongresie wielu nowych optymalnych lekarzy, którzy przeszli w ostatnim roku szkolenia i teraz służą swoją wiedzą potrzebującym we wszystkich zakątkach naszego kraju i poza jego granicami.

    A teraz trochę z naszego lokalnego podwórka. Cieszymy się, że dla Optymalnych mamy zawsze dobre wiadomości. Tak jest i dzisiaj. Po wielu staraniach możemy dziś poinformować, że nareszcie udało się zapewnić zaopatrzenie w jajka specjalnej jakości dla Optymalnych w wystarczającej ilości. Jajka, pochodzą od kur gospodarskich, hodowanych wybiegowo i mieszkających w towarzystwie koguta. Są dostępne w sklepach z żywnością optymalną. Adresy w naszych ogłoszeniach.

Waszak

Pobierz plik zawierający artykuł