Przez wiele lat wpajano nam, że tłuszcze zwierzęce są niezdrowe. Głoszą to
gazety i opowiada się o tym w programach telewizyjnych i radiowych.
Czy jest to prawda? Czy wskazano dowody potwierdzające te opinie? Dlaczego od
chwili ograniczenia spożycia tłuszczy zwierzęcych doszło do epidemii tzw.
"chorób cywilizacyjnych"? O tym, że dieta niskowęglowodanowa oraz bogata w
tłuszcze i białko zwierzęce jest dla człowieka zdrowa, napisano wiele książek.
Pierwsza została opublikowana w 1967 r. przez doktora medycyny Wolfganga Lutz'a
"Leben ohne Brot" (Życie bez chleba). Książka ta był już wznawiana 13 razy, a
przedstawia dane z archiwum doktora Lutz'a, który przez czterdzieści lat
stosował ten sposób odżywiania u wielu tysięcy pacjentów w Austrii i Niemczech.
W 1972 r. Doktor John Yudkin opublikował pracę "Sweet and Dangerous" (Słodkie i
niebezpieczne), gdzie przygląda się związkom między ilością zjadanych
węglowodanów, a chorobami. W książce "The Complete Scarsdale Medical Diet"
(Kompletna dieta lecznica ze Scarsdale) doktor Herman Tarnower, przedstawia
wiele chorób, których można pozbyć się stosując dietę niskowęglowodanową. Barry
Sears w "The Zone" (Strefa) opisuje sukcesy sportowców, którzy radykalnie
ograniczają ilość węglowodanów w pożywieniu; nie przeoczył też pozytywnej roli
tej diety w leczeniu stwardnienia rozsianego (SM). Doktor Robert Atkins z
Nowego Jorku koncentrując się głównie na otyłości zauważa też, że można obniżyć
poziom cholesterolu we krwi przez ograniczenie spożycia węglowodanów
wprowadzając jednocześnie wysokotłuszczowe produkty pochodzenia zwierzęcego.
Ann Louise Gittleman, biolog, w pracy "Jedz tłuszcze i chudnij" omawia jak duże
znaczenie dla zdrowia i wagi ciała mają niezbędne kwasy tłuszczowe. Lekarz
(endokrynolog) Calvin Ezrin w publikacji "Your Fat Can Make You Thin" Tłuszcz,
który zjadasz może pomóc Ci schudnąć) obala jeden z mitów, że podwyższone
stężenie kwasów ketonowych we krwi jest stanem niezdrowym.
Polski lekarz Jan Kwaśniewski w "Żywieniu Optymalnym" oraz innych pracach
udowodnił, że żywienie o dużej zawartości tłuszczu i znikomej węglowodanów,
przyczynia się do wyleczenia z większości chorób. Barry Groves, brytyjski
uczony w swej książce "Eat Fat Get Thin" (Jedz tłuszcze i chudnij) przedstawia
argumenty na rzecz wartościowych tłuszczy zwierzęcych.
Nasycone tłuszcze zwierzęce i białko to naturalne leki, które są skuteczne
w bardzo wielu chorobach "cywilizacyjnych" i innych - zwłaszcza w schorzeniach
przewodu pokarmowego, serca, miażdżycy, otyłości, cukrzycy i wielu innych.
Ewa Waszak